Planning

Wij verwachten in 2022 geen nestjes. 

Hieronder volgt ons (concept) fokdoel en de eerste planning die daaruit is afgeleid.

Fokdoel

 1. Gezondheid
  • Wij willen gezonde Britten fokken en om deze reden testen wij onze katten voordat zij aan een nestje beginnen, op Fiv en Felv.
  • Door middel van een DNA-test worden ze getest op bloedgroep, PKD en indien nodig op dragerschap kleur en of vachtlengte.
  • Op PKD wordt nogmaals getest via echografie zodat we nog een blik kunnen werpen op de nieren.
  • Ieder jaar worden onze katten getest op HCM. Dit wordt gedaan door een erkend radioloog via een echografie.
  • Een kopie van de testresultaten van de ouders uit onze cattery krijgen kittenkopers mee naar huis.
  • Voorts maken wij alleen verantwoorde combinaties om erfelijke afwijkingen en eventuele ziektes te voorkomen.
 2.  Rasstandaard
  • Het is de bedoeling dat we met elke combinatie de volgende generatie verbeteren en dus steeds meer naar de rasstandaard toewerken. Doordat we vaak naar kattenshows gaan, weten we wat er goed is en wat er beter zou kunnen. Op basis van deze kennis zoeken we naar een geschikte match om zo de volgende generatie te verbeteren. 
  • Ons eerste plan was om met ons Brits langhaar poesje Aloe, naar een Brits korthaar dekkater te gaan die een korte, stevig aanvoelende, dikke vacht heeft en een stevige, brede kin. Op die manier kunnen we de vacht en de kin verbeteren van de volgende generatie uit een combinatie met Aloe. Uiteraard moet de kater in ieder geval dezelfde kwaliteiten hebben als Aloe. Haar oogkleur is bijvoorbeeld hartstikke goed, we zullen dan niet naar een kater gaan met een slechte oogkleur, maar juist naar een kater met een evenwaardige of nog betere oogkleur.
  • We hebben uit het eerste nestje van Aloe geen kitten aangehouden. Wel is haar dochter Brits korthaar Milligan´s Dedennee (Marley) bij cattery Yes It Is gaan wonen. Wij zijn hiermee een leuke samenwerking aangegaan. Hopelijk zullen wij later weer een dochter van haar in ons huis mogen verwelkomen!
 3. Kort- of langhaar
  • Wij willen het liefst Brits langharen gaan fokken. Doordat er nog veel werk aan de winkel is voor de Brits langhaar en omdat er nog weinig keus is uit geschikte Brits langhaar dekkaters, is de kans heel groot dat we vaak naar een Brits korthaar dekkater zullen gaan die het langhaar gen draagt. Er kunnen dan kort- en langhaar kittens geboren worden. We verbeteren hier helaas niet de Brits kortharen mee, maar als we het goed doen, wel de Brits langhaar.  
 4. Kleur(en)
  • De kleur die wij het liefst willen fokken is absoluut de kleur cinnamon (met wit). Voor ons is de kleur cinnamon geen hype of een fase, dit is namelijk de kleur waar wij verliefd op zijn geworden en graag aan willen werken. De meeste Brits kort- en langharen in deze kleur, zijn nog lang niet goed genoeg ontwikkeld. Er valt veel te verbeteren en dat vinden wij een leuke uitdaging.
  • Op de tweede plaats komt de kleur chocolate (met wit). 
  • We willen vooral bicolour, tortie en tortie bicolour fokken, in de volksmond ook wel  "twee- en driekleurtjes" genoemd.
  • Andere kleuren zijn vaak ook mogelijk uit een combinatie met Aloe, wat voor kleurrijke nestjes kan zorgen.

 

Kattengenetica cursus gevolgd en het genetica-examen behaald!

Aangezien wij willen fokken, vond ik dat ik wel verstand moest hebben van de genetica. Om die reden heb ik een kattengenetica cursus gevolgd en vervolgens examen gedaan. Ik mag er bij zeggen dat dit een lastig examen was en ik het examen de eerste keer niet haalde, maar gelukkig de herkansing wel!

 

Je kunt ons ook volgen op Facebook: