Het ras

De Brits kort- en langhaar

 

Karakter

De Brits kort- en langhaar hebben beide een vriendelijk en eigenwijs karakter. In de eerste twee levensjaren zijn Britten erg speels, daarna worden de meeste minder actief en laten zij hun aanwezigheid in huis minder merken. Het is een rustig ras, ze kunnen vele uren slapen. Iedere kat, dus ook de Brit, heeft een grote krabpaal met veel krab- en slaapmogelijkheden nodig, zodat ze niet aan je meubelen zullen krabben. Onze ervaring is dat ze erg aanhankelijk zijn en je het liefst overal in huis volgen. Tuurlijk heeft iedere kat een eigen persoonlijkheid, maar over het algemeen zijn ze toch graag bij je in de buurt. Schootkatten zijn het niet altijd, ook dat is afhankelijk van de persoonlijkheid van de kat. Lui en koppig zijn ze vaak wel, maar dat maakt ze ook zo leuk. 

Huisgenoten 

Hoewel Britten zichzelf vaak goed kunnen vermaken, hebben ze ook graag contact met mensen, soortgenoten en/of andere dieren. Ook met kinderen kunnen de meesten Britten het goed vinden, mits ze goed gesocialiseerd zijn. De kinderen moeten uiteraard ook wat regels krijgen bij de aankoop van een Brit. Een Brit vindt namelijk niet alles altijd maar goed en zal dat wel degelijk laten merken.

 

Verzorging

Wat heb je onder andere nodig:

Een goede grove kam, een slickerborsteltje voor de staart, een varkenshaar borstel, rijstzetmeel voor de vacht of een talkpoeder, een oorreiniger, oogreiniger, een anti-statische spray en een nageltang. Indien je zelf de kat gaat wassen heb je een ontvettende kattenshampoo en een conditioner voor katten nodig. Gebruik nooit mensenshampoo! Heb je geen ervaring met één of meer van deze producten en wil je weten hoe je ze het beste kunt gebruiken? Laat een kattentrimmer het je eens voordoen, of volg een workshop kattenverzorging, je zult er echt veel profijt van hebben!

 

De Brits korthaar

Onze ervaring is dat Britten goed kunnen verharen, houd daar rekening mee. Het advies is om weinig met een kam of borstel door de haren te gaan, hoe vaker je kamt hoe meer je de vacht activeert in haarverlies. Dat betekent niet dat de vacht nooit verzorgd moet worden. Ga met de kat vanaf kitten af aan, al eens naar de trimmer en laat je kat wennen aan gewassen en gekamd te worden, dat zal later veel vachtproblemen voorkomen. Als je gaat kammen doe dit dan met een grove kam eens heel goed en laat daarna weer de vacht twee weken of meer met rust (afhankelijk van de vacht). Zodra er een klit is ontstaan, kun je voorzichtig met de punt van de grove kam, met kleine korte bewegingen de klit eruit halen. Als een kat niet te wassen is, kun je na het doorkammen met behulp van rijstzetmeel of een talkpoeder de vieze vette plekken in de vacht tegengaan door dit goed in de huid te vrijven en daarna weer uit te kammen met de grove kam. Hierdoor kom je in de diepere vachtlagen en ontvet je de vacht een beetje. Een slickerborstel is dus niet voldoende om de kat mee te borstelen. Je kunt het wel bijvoorbeeld voor de staart gebruiken. Om even snel de losse haren uit de vacht te verwijderen kun je het beste gewoon een pantykous gebruiken. Je haalt daarmee zo de meeste losse haren weg, omdat de haren daar goed aan vastplakken. Let op: de Furminatior is uit den boze, dit is namelijk geen kam, maar een mes. Als je dit vaak en verkeerd gebruikt, snijd je de vacht volledig kapot. 

 

De Brits langhaar

Onze ervaring is dat Britten goed kunnen verharen, houd daar rekening mee.Ook en vooral de langharige Britten kun je het beste vanaf kitten af aan laten wennen aan gewassen en gekamd te worden. De langharige Britten kunnen snel last van klitten krijgen en moeten dan ook gemiddeld eens per week goed doorgekamd worden. Probleemzones zijn vaak in de oksel, liezen of achter bij de broek. Klitten en vervilten kunnen leiden tot (ernstige) huidproblemen, daarom is een goede vachtverzorging noodzakelijk. Bij de vachtverzorging kun je het beste gebruik maken van een grove kam en rijstzetmeel en/of talkpoeder. Dit vrijf je nadat je de kat hebt gekamd, zo goed mogelijk in op de huid en vervolgens kam je het er weer met de grove kam uit. Je kunt een Brits langhaar het beste in laagjes kammen, zodat je goed op de huid komt en de gehele vacht doorkamt. Zodra er een klit is ontstaan, kun je voorzichtig met de punt van de grove kam, met kleine korte bewegingen de klit eruit halen. Een slickerborstel is dus niet voldoende om de kat mee te borstelen. Je kunt het wel bijvoorbeeld voor de staart gebruiken. Let op: de Furminatior mag je NOOIT op een langhaar gebruiken. Dit is namelijk geen kam, maar een mes. Je snijd hiermee de vacht volledig kapot. 

 

Kattentrimmer

Je kunt voor de kort- en langhaar in het voor- en naseizoen, door de ruiperiode heen geholpen worden door een kattentrimmer. Als het je niet lukt om de vacht van een Brits kort- of langhaar goed te onderhouden, ga dan wat vaker naar een (goede) kattentrimsalon. Een kattentrimmer kan jou veel advies geven over de vachtverzorging van jouw kat. Zij kunnen je ook leren om op een juiste manier te kammen. 

 

Rasstandaard Brits korthaar en Brits langhaar

De Brits Korthaar is afgeleid van de GCCF standaard

 

Algemeen

De Brits Korthaar en de Brits Langhaar  zijn compact gebouwde, robuuste katten met een ronde kop, brede borst en een in verhouding vrij kort, massief lichaam. Het zijn gespierde katten met een alerte uitstraling en een perfecte conditie.

Kop

Ronde kop met volle wangen en een brede, ronde schedel. De beenderstructuur geeft de kop een rond aanzien. Geen pinch of vierkante snuit. Van voren gezien is de neus kort, breed en recht. Van opzij gezien vertoont de kop een afgerond voorhoofd overgaand in een korte, rechte neus. Deze overgang vertoont een lichte glooiing. Hij mag niet te geprononceerd zijn. Een volle, stevige en brede kin is essentieel. Het gebit moet sluiten. De lijn van de neuspunt tot de punt van de kin is recht.

Oren

Klein, breed aan de basis en afgerond aan de bovenzijde, zodanig ver uit elkaar geplaatst dat ze de ronde contouren van de kop niet verstoren. De buitenkant van de oorschelp is goed behaard, de binnenkant niet te overvloedig.

Ogen

Groot, rond en goed geopend, ver uit elkaar en horizontaal geplaatst.

Oogkleur

  • Koperkleurig, oranje of intens goudkleurig.
  • Effen Wit: ook blauw of odd-eyed.
  • Parti-colour, Harlekijn en Van: oranje, blauw en odd-eyed.
  • Silver tabby's: groen of koperkleurig,
  • Black-, blue-, chocolate-, lilac-, cinnamon-, fawn-, silver tipped/shaded en golden tipped/shaded: groen.
  • Overige kleuren silver tipped/shaded: koperkleurig, oranje of intens goudkleurig.
  • Colourpoints: duidelijk helder blauw, hoe donkerder hoe beter.

Nek

De nek is kort en dik.

Lichaam

Compact lichaam met een brede, diepe borst en een korte, rechte rug, laag op de poten De romp is even massief als de schouders. Middelgroot tot groot lichaam.

Poten en voeten

Poten: kort, recht en stevig. Forse ronde voeten.

Staart

Stevige, vrij korte staart, breed aan de basis en met een rond uiteinde.

 

Niet toegestaan:

  • Geen goed sluitend gebit.
  • Diepe stop in het profiel, plat gezicht of stompe neus.
  • Onjuiste oogkleur of anders gekleurde vlekken of randen in het oog bij volwassen dieren.
  • Iedere andere afwijking uit de list of defects.

Fout

  • Stop in het profiel.
  • Zwakke kin.
  • Te sterk ontwikkelde snorhaarkussens.

 

Vacht Brits korthaar

Een korte, stevig aanvoelende vacht,  dicht ingeplant en veerkrachtig.

De ondervacht is slechts iets korter dan de bovenvacht.

 

Niet toegestaan:

  • Te lange, of pluizige vacht bij volwassen dieren.

Fout:

  • Te lange, zachte of pluizige vacht en/of staart.

 

Vacht Brits langhaar

Een halflange, stevig aanvoelende vacht, dicht ingeplant en veerkrachtig, met een kortere vacht op de kop en een halflange vacht op de rest van het lichaam. De vacht heeft voldoende onderwol, mag niet glad aanliggen, maar staat een beetje van het lichaam af door de dikte en de dichtheid van de vacht. Seizoensvariaties in de vachtstructuur zijn toegestaan. De vacht kan per variëteit enigszins verschillen. De voorkeur wordt gegeven aan een bescheiden kraag en broek. Aanwezigheid van haarpluimen in de oorschelpen en haarplukjes tussen de tenen is gewenst. De pluimstaart is vol en goed behaard.

 

Niet toegestaan:

  • Te korte vacht bij volwassen dieren.

Fout:

  • Te korte of te lange vacht. en/of vacht overal even lang.
  • Kraag en broek te prominent
  • Perzische vachtstructuur.
  • Vacht die ondervacht en/of dichtheid mist.

 

Wij zullen op onze website niet verder in gaan op de puntentelling, kleur, aftekening of patronen. Je kunt dit vinden op de websites die hieronder vermeld staan.

http://nokk.nl/

www.britslanghaar.com

www.rasclubbritskorthaar.nl