Het ontstaan van Cattery Milligan's

Ons verhaal

 

Een nieuw maatje

Mijn liefde voor katten is nog erg jong. Ik was altijd een "hondenmens", totdat mijn bordercollie Lucky op 13 jarige leeftijd overleed. Na veel wikken en wegen wilde ik de aartsvijand van Lucky in ons leven brengen. Joost heeft altijd katten gehad en vond het ook een leuk idee. Wij wisten op dat moment allebei nog niet wat ik uiteindelijk allemaal van plan was. Ik deed mijn onderzoek, ging naar twee kattenshows en nam contact op met verschillende catteries. Vijf maanden later namen wij de liefde van ons leven mee naar huis, Legend. 

Nadat we merkten dat Legend nogal éénkennig werd en ging miauwen als ik eventjes weg was, werd het tijd voor een maatje erbij. Drie maanden later kwam de allereerste liefde van Legend, genaamd Aloe, bij ons wonen. 

 

Sterilisatie

Het plan was om Legend en Aloe te castreren, maar door mijn passie voor fokken en fascinatie voor het ras ging ik toch ineens erg twijfelen. Ik ben meer dan 12 jaar duivenfokker geweest, dus de kriebels waren niet heel vreemd.

Ik had goed contact met de fokker van Legend en heb met haar en andere fokkers gepraat over waar ik mogelijk aan begin. Ondertussen deed ik mee aan kattenshows en van de fokkers die naast mij zaten leerde ik erg veel over het ras en fokken. Op één van die kattenshows ontving ik als geweldige verassing van de fokker van Legend, zijn stamboom zonder fokverbod erop. Dit betekende dat ik met hem mocht fokken. (Later heb ik besloten niet met Legend te fokken wegens HCM in zijn lijn.)

Toen lag de vraag voor ons, wat doen we met Aloe. Zij heeft namelijk geen stamboom en daarom zouden haar kittens ook geen stamboom krijgen. Dit is niet hoe je een cattery wilt beginnen en daarom had ik toch maar een afspraak gemaakt voor sterilisatie. Ik dacht er niet meer over na, dit ging gewoon gebeuren. Tot de nacht voor sterilisatie. Ik werd rond 04.00 uur s'nachts wakker en om 09.00 uur had ze haar afspraak. Ik kon niet meer slapen en ging toch weer twijfelen. Ik heb tot 08.30 uur liggen nadenken en toen toch de dierenarts afgebeld.

 

Afstammingsbewijs

Nu moesten we ons gaan inzetten voor een afstammingsbewijs voor Aloe. Aloe haar moeder is een Brits langhaar en haar vader is een Pers. Allebei haar ouders hebben een mooie en erg grote stamboom. De kruising tussen en Brits langhaar en een Pers is een kruising met een ander ras en daarom was dit een niet raszuivere kruising.

We zijn vervolgens lid geworden van de onafhankelijke vereniging NLKV en op 30 december 2016 werd cattery Milligan's officieel!

Op 8 januari 2017 kregen we te horen dat het bestuur van onze vereniging ermee had ingestemd om voor Aloe een afstammingsbewijs af te geven, zodra we aan de aan de volgende regels hadden voldaan:

De fokker van Aloe moest kopieën van de stambomen van Aloe haar ouders afstaan, zodat alle gegevens ingevuld kon worden. Daarnaast moest Aloe op drie verschillende shows door steeds drie keurmeesters gedetermineerd worden als zijnde een Brits Langhaar. Wij hebben aan deze regels voldaan en daarom heeft zij een mooie afstammingsbewijs gekregen waar een groot gedeelte van haar voorouderen op staan. 

Op show gaven alle keurmeesters hetzelfde antwoord: Brits langhaar, blue tortie white en daar ging het om! Het gaat erom dat ze voldoet aan de rasstandaard van de Brits langhaar. Het maakt niet uit dat zij uit een Pers komt, want of zij geschikt is voor de fok, wordt niet bepaald door een afstammingsbewijs of een stamboom, maar door de mate waarin zij qua uiterlijk voldoet aan de rasstandaard van de Brits langhaar. Om aan te tonen dat zij voldoet aan de rasstandaard van de Brits langhaar, zullen wij nog regelmatig met Aloe naar kattenshows gaan. Hierdoor leren we ook wat we het beste kunnen verbeteren en naar wat voor kater we voor Aloe op zoek moeten gaan, om de volgende generatie te verbeteren.

 

Overstap naar de FIFe

Doordat wij graag mee wilde gaan doen aan de wereldshow van de FIFe, diende we fokkerlid te worden bij hun. Op 16 augustus 2017 is cattery Milligan´s geregistreerd bij de FIFe. 

 

Stamboom

Een fijne bijkomstigheid van de overstap naar de FIFe is, dat de kittens van Aloe een stamboom zullen krijgen. 

 

Als je vragen hebt, mag je die gerust stellen. Je kunt ons ook volgen op Facebook: